Fødevareallergi & Fødevareintolerance

- Jeg tager højde for din fødevareallergi eller -intolerance

Hvis man er overfølsom over for bestemte fødevarer, skelner man mellem, om det er en allergi eller en intolerance

Nødder, jordbær, brød, æg, mælk og appelsiner

Fødevareallergi

Ved fødevareallergi har kroppen udviklet antistoffer mod nogle af de proteinstoffer, der findes i fødevaren. Ved indtagelsen af disse fødevarer vil kroppen reagere ved at involvere ens immunforsvar. Behandlingen vil her altid være at udelukke den eller de fødevarer, som man er allergisk overfor. Men dette kan være sværere end som så, da det kræver en grundig gennemgang af varedeklarationer, som kan være svære at gennemskue. Derudover kan det være svært at vide, hvad man kan tillade sig at spise, når man er i byen eller ved sociale arrangementer.

De mest kendte fødevareallergier er:

Mælk og jordbær

Fødevareintolerance

Ved fødevareintolerance kan man godt tåle at spise eller drikke den pågældende fødevare. Dog i mindre mængder. Man vil først opleve at få symptomer, hvis man indtager en for stor mængde i forhold til, hvad kroppen kan nedbryde. Kroppens immunforsvar involveres dog ikke, og symptomerne er derfor også mildere end ved en fødevareallergi. Af denne grund vil behandlingen ikke kræve, at man helt udelukker fødevaren fra sin kost, men selvom dette er tilfældet, kan det alligevel være en stor hjælp at kunne læse varedeklarationer, så man bedre kan styre sit samlede daglige indtag af den pågældende fødevare for at undgå for store mængder.

De mest kendte fødevareintolerancer er:

Cøliaki er en autoimmum lidelse

Cøliaki bliver ofte kaldt for både glutenallergi og glutenintolerance. Dette er dog ikke helt rigtigt. Cøliaki er en autoimmun lidelse, hvor kroppens immunforsvar angriber cellerne i tyndtarmens vægge ved indtagelsen af gluten, som er et proteinstof, der findes i kornsorterne hvede, rug og byg.

Behandlingen består derfor af at udelukke disse kornsorter (inklusive havre medmindre det er glutenfrit) fra kosten. Selvom havre ikke indeholder gluten, så er det oftest forarbejdet samme sted som de glutenholdige korn og kan derfor være forurenet i processen. Af denne grund kan det være en udfordring at gennemskue, hvilke produkter, der indeholder gluten. Derudover kan det være svært at sikre sig, at man får sit behov for vitaminer, mineraler, fuldkorn og kostfibre dækket, da gluten findes i mange madvarer, som normalt bidrager med disse næringsstoffer såsom mange morgenmadsprodukter, brød og pasta.

Hvis du lider af en fødevareallergi eller -intolerance, kan jeg hjælpe dig med at tilrettelægge din kost så den opfylder dit behov for vitaminer, mineraler, fuldkorn og kostfibre.

Du er meget velkommen til at ringe, skrive eller selv booke en tid online.

Denne side benytter cookies